Romanian uusiutuvan energian kehitys houkuttelee nyt kansainvälisiä sijoittajia – myös Korkia kiinnostui markkinasta

Korkia ja Romaniassa toimiva hankekehittäjä Econous Green Energy ovat yhdistäneet voimansa kehittääkseen noin 600 megawattia aurinkosähkökapasiteettia Romaniassa.

Romaniassa uusiutuvan energian kehitys on vielä alkuvaiheessa moniin muihin Euroopan maihin verrattuna, mutta maalla on kunnianhimoisia tavoitteita kasvaa jopa uusiutuvan energian viejämaaksi ja vahvistaa asemaansa tärkeänä osana Euroopan energiajärjestelmää. Monet kansainväliset sijoittajat ovat nyt kiinnostuneita Romanian uusiutuvan energian kasvusta, joka luo vahvan pohjan arvonluonnille hankekehityksestä – yksi kiinnostuneista on suomalainen sijoitusyhtiö Korkia.

Korkia on globaali uusiutuvan energian sijoittaja, joka toimii tällä hetkellä kahdeksassa maassa. Uusimpana sijoituksenaan Korkia ja Romaniassa toimiva hankekehittäjä Econous Green Energy ovat yhdistäneet voimansa kehittääkseen noin 600 megawattia aurinkosähkökapasiteettia Romaniassa.

600 MW aurinkosähkökapasiteetti tarkoittaa noin 780 000 MWh sähköntuotantoa, mikä vastaa suurin piirtein 200 000 eurooppalaisen kotitalouden energiatarpeita. Lisäksi hankkeen ansiosta hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 300 000 kg vuosittain, mikä vastaa noin 120 000 auton vuosipäästöjä.

”Romanian uusiutuvan energian kehitys houkuttelee nyt yhä enemmän kansainvälisiä sijoittajia. Maalla on erittäin hyvät edellytykset uusiutuvan energian kapasiteetin lisäämiseen, ja hallitus on asettanut kunnianhimoisia uusiutuvan energian kasvutavoitteita. Romania on kasvamassa Kaakkois-Euroopan uusiutuvan energian keskukseksi”, kertoo Korkian sijoitusjohtaja Peter Goitanich.

Tällä hetkellä noin 40 prosenttia Romanian energiasta on peräisin fossiilisista lähteistä, joita pyritään nyt korvaamaan uusiutuvilla energialähteillä. Maassa on kuitenkin paljon vanhaa vesivoimaa, joka Pohjoismaiden tapaan toimii hyvänä tasapainottajana sääolosuhteista riippuvaisille aurinko- ja tuulivoimalle.

”Ensimmäisten Romanian aurinkoenergiahankkeidemme odotetaan olevan luvitettuja ja valmiita rakennettavaksi vuoden 2025 aikana. Aurinkoisen sijaintinsa ansiosta Romania on suorastaan ihanteellinen maa aurinkoenergian rakentamiseen. Esimerkiksi Keski-Eurooppaan verrattuna Romanian vuosittaiset auringon säteilymäärät ovat selvästi korkeammat”, lisää Peter Goitanich.

”On ilo aloittaa yhteistyö Korkian kaltaisen kokeneen kumppanin kanssa ja päästä kehittämään suuren mittakaavan aurinkoenergiaprojekteja Romaniassa. Econous Green Energy on sitoutunut rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta hankkeilla, jotka tuovat merkittäviä etuja paitsi ympäristölle myös yhteisöille. Olemme ylpeitä saadessamme olla osa tällaista hanketta, joka tulee hyödyttämään Romaniaa ja koko Eurooppaa”, sanoo Econous Green Energyn toimitusjohtaja Christos Lialios.

Kiihtyvä uusiutuvan energian kehitys vahvistaa myös Romanian roolia Euroopan energiajärjestelmässä, sillä maa linkittyy järjestelmään erityisesti Unkarin kautta. Romanian uusiutuvan energian kehitys vauhdittaa siis sekä EU:n päästötavoitteita että Euroopan huoltovarmuutta.

Lisätietoja:

Matti Manner
Director, Joint Venture Management
matti.manner@korkia.fi
+358 40 735 0583​

Christos Lialios
CEO, Econous Green Energy
cl@econous.eu


Korkia

Korkia on kansainvälinen uusiutuvan energian sijoittaja. Missiomme on tuottaa puhtaita megawatteja markkinoille, jotta tulevat sukupolvet saisivat elää taloudellisesti ja ekologisesti kestävässä maailmassa. Kehitämme teollisen mittakaavan uusiutuvaa energiaa ja energian varastointiratkaisuja yhdessä paikallisten hankekumppaneiden kanssa. Toimimme Euroopassa, Pohjois-Amerikassa sekä Latinalaisessa Amerikassa.

Econous Green Energy

Econous Green Energy is a company specialized in the development of the renewable energy sector, with offices in Bucharest, Athens, and Thessaloniki. Engaged in procurement, construction, asset management, and acquisition advisory services, Econous provides innovative solutions and technical expertise for developing and optimizing green energy projects. With an extensive business network, Econous focuses on minimizing risk and maximizing opportunities for its clients, ensuring high-quality consulting and technical services in renewable energy and energy efficiency.