
Kiinnostaako aurinkoenergia? 5 faktaa aurinkovoiman tuotannosta vuonna 2025
Kokosimme yhteen viisi faktaa aurinkovoimasta, joka toimii nyt uusiutuvan energian kasvun veturina.
Artikkelia on päivitetty 8.7.2025.
Kuinka työlästä aurinkoenergian rakentaminen on? Kannattaako teollisen aurinkovoiman rakentaminen Suomeen? Miten aurinkopuistot vaikuttavat ympäröivään luontoon? Entä mitä ovat aurinkoenergian hyödyntämisen kärkimaat?
Kokosimme yhteen viisi faktaa aurinkoenergiasta, jotka puhuvat puolestaan. Aurinkoenergia toimii nyt uusiutuvan energian kasvun veturina. Teollisen kokoluokan aurinkovoimaloiden määrän odotetaan kolminkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä, jolloin ne tuottaisivat yli 80 % maailman uusiutuvasta sähköstä.
1. Aurinkovoima on edullista
Aurinkovoiman tuotanto on tällä hetkellä tuulivoiman lisäksi edullisin tapa tuottaa sähköä.
Viime vuosina aurinkopaneelien hinnat ovat romahtaneet. Hintatason laskun myötä aurinkoenergia on nyt varteenotettava vaihtoehto kaikissa aurinkovoimaloiden kokoluokissa: omakotitalojen kattopaneeleista suuren kokoluokan teollisiin voimaloihin. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet vikkelän teknologisen kehityksen ja paneelituotannon yleistymisen myötä.
Nopean kehityksen myötä useimmat nykyään asennettavat aurinkopaneelit ovat kaksipuoleisia, niin kutsuttuja bi-facial-paneeleja, joissa säteilyenergiaa kerääviä aurinkokennoja on molemmilla puolilla paneelia. Kaksipuoleiset paneelit pystyvät hyödyntämään myös maasta heijastuvan säteilyenergian, mikä on merkittävä hyöty esimerkiksi lumisessa Suomessa.
Voimalan rakentamisen päätyttyä tuotantokustannukset ovat varsin alhaiset: onhan auringon säteily ilmaista energiaa. Aurinkopaneelit kestävät tyypillisesti hyvin aikaa, ja voimalan tyypillinen elinikä on noin 20–30 vuotta.
2. Aurinkovoimalan rakentaminen on verrattain yksinkertaista
Aurinkoenergian etuina ovat sen nopeus ja skaalautuvuus. Keskimäärin aurinkovoimala nousee alueen kartoitusvaiheesta sähköä tuottavaksi laitokseksi noin 3–5 vuodessa. Aurinkovoimalan hankekehityksen kesto vaihtelee eri maissa reilusti: jos lupaprosessi etenee vikkelästi, voi aurinkovoimala nousta tuotantovalmiiksi jopa 1–2 vuodessa.
Aurinkovoiman rakentaminen on hyvin standardisoitua, teknologisesti yksinkertaista, ja rakentamisen ja käytön riskit ovat pieniä. Esimerkiksi tuulivoimaan verrattuna aurinkovoimala näkyy ja kuuluu lähiympäristössään vähemmän ja aiheuttaa myös valituksia harvemmin.
3. Aurinkovoimala voidaan rakentaa biodiversiteettiä kunnioittaen
Aurinkovoimala voidaan rakentaa ympäristöä, biodiversiteettiä ja lähialueen asukkaita kunnioittaen. Suunnitteluvaiheessa aurinkovoimalan vaikutuksia esimerkiksi maaperään, kasvillisuuteen, eläinten kulkureitteihin ja ilmastoon arvioidaan tarkasti.
Aurinkovoiman tuotantoalueella pörriäiset voivat pörrätä rauhassa, kasvillisuus voi olla monimuotoista ja eläimet pääsevät vapaasti liikkumaan. Toisinaan aurinkovoimahankkeet voivat myös lisätä monimuotoisuutta alueella, jos hankkeet sijoitetaan aiemmin ihmisen muokkaamille, kasvillisuudeltaan yksipuolisille alueille tai niiden ohessa ennallistetaan alueita ja vähennetään ihmisen toiminnan vaikutuksia alueella.
Esimerkiksi Italiassa ja Kreikassa tietyillä alueilla aurinkovoimaloita voidaan rakentaa vain agri-PV-hankkeina, jotka yhdistävät maatalouden ja aurinkoenergian tuotannon. Agri-PV-voimalat rakennetaan siten, että aurinkopaneelit asennetaan tavanomaista korkeammalle. Aurinkopaneelien alle jäävää aluetta voidaan näin ollen hyödyntää viljelyyn tai karjan laiduntamiseen. Monimuotoisuus aurinkoenergian tuotantoalueella voi myös lisätä säteilyä kasvillisuudesta takaisin kaksipuoleisiin aurinkopaneeleihin.
Kun aurinkovoimala vuosikymmenten kuluttua saavuttaa käyttöikänsä pään, on voimala-alueen palauttaminen ennalleen myös helpompaa verrattuna perinteisiin, raskaampiin voimalaitoksiin, sillä vaikutukset lähiympäristöön ovat pienempiä.

4. Aurinkoenergiaa on saatavilla kaikkialla maailmassa
Vaikka aurinko ei pohjolassa paista yhtä paljoa kuin päiväntasaajalla, on teollisen aurinkovoiman rakentaminen kannattavaa myös Pohjoismaissa. Aurinkoenergia on loistava paikallinen vaihtoehto sähkön tuottamiseen eri puolilla maailmaa, kunhan paikalliset erityispiirteet huomioidaan suunnittelussa ja rakentamisessa.
Korkean säteilyn maissa, esimerkiksi Chilessä, joka on yksi johtavista aurinkovoiman tuotantomaista globaalisti, auringon säteilytaso on niin korkea, että tuotantoa voidaan joutua toisiaan rajoittamaan. Olosuhteissa, joissa säteilytaso on alhaisempi, kuten Suomessa ja Ruotsissa, aurinkovoima taas toimii parhaiten silloin, kun sen rinnalla hyödynnetään myös muita uusiutuvan energian tuotantomenetelmiä.
Akkuvarastot (Battery Energy Storage System, BESS) tuovat balanssia vaihtelevaan aurinkovoiman tuotantoon molemmissa tapauksissa, sillä sähkövarastojen avulla aurinkovoiman tuotannon ja kysynnän vaihtelua voidaan tasapainottaa. Nykyään teollisen kokoluokan aurinkovoimaloiden yhteyteen sijoitetaan yhä useammin myös akkuvarastoja.
5. Aurinkoenergian hyödyntäjien kärkijoukot maailmalla
Kiinan aurinkoenergiamarkkina kasvoi 30 prosenttia vuonna 2024 – enemmän kuin muiden kymmenen suurimman markkinan koko yhteensä. Kiinan satsaukset uusiutuvaan energiaan ovat merkittäviä ilouutisia globaalien ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta. Myös muissa Aasian ja Tyynenmeren alueen maissa aurinkoenergian tuotanto on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.
Kiinan rinnalla suurta kasvua asennetussa aurinkovoiman kapasiteetissa nähtiin vuonna 2024 Yhdysvalloissa, Intiassa, Brasiliassa, Saksassa, Espanjassa, Turkissa, Italiassa, Japanissa ja Ranskassa. Näihin kymmeneen maahan asennettiin 81 % aurinkovoimasta vuonna 2024.
Euroopan maista erityisesti Italialle ennustetaan merkittävää kasvua aurinkoenergian tuotannon kasvussa. Maassa tuetaan aurinkovoiman tuotantoa ja akkuvarastoja poliittisilla päätöksillä, kuten huutokauppamekanismilla. Myös Puolan, Alankomaiden, Romanian ja Kreikan aurinkovoiman kapasiteetille povataan runsasta kasvua lähivuosille. Euroopan alueella aurinkovoiman kasvu kohti asetettuja tavoitteita vaatii kuitenkin tukimekanismeja jakeluverkkojen ja sähkön varastoinnin kehittämiseksi.
Sijoita aurinkovoimaan ja uusiutuviin gigawatteihin – tutustu sijoittamiseen Korkian kanssa.