Aurinkoenergiamatka Kreikkaan – maan aurinkovoimahankkeet etenevät nyt vauhdilla

Kreikka tuo todennäköisesti monille mieleen aurinkoiset lomamatkat, kauniit hiekkarannat ja pienet kylät. Korkian Kreikan-vierailulla riitti kyllä aurinkoa, mutta matkakohteina olivat Kreetalle ja Manner-Kreikkaan suunnitteilla olevat aurinkopuistot, joissa Korkia toimii rahoittajana. Yhteisten projektien onnistuminen edellyttää sujuvaa yhteistyötä paikallisten kehittäjien kanssa – siksi vierailimme paikan päällä tutustumassa kumppaneihin ja hankkeiden etenemiseen. Aurinkovoimahankkeissa on selkeä työnjako Korkian ja […]

Kreikka tuo todennäköisesti monille mieleen aurinkoiset lomamatkat, kauniit hiekkarannat ja pienet kylät. Korkian Kreikan-vierailulla riitti kyllä aurinkoa, mutta matkakohteina olivat Kreetalle ja Manner-Kreikkaan suunnitteilla olevat aurinkopuistot, joissa Korkia toimii rahoittajana. Yhteisten projektien onnistuminen edellyttää sujuvaa yhteistyötä paikallisten kehittäjien kanssa – siksi vierailimme paikan päällä tutustumassa kumppaneihin ja hankkeiden etenemiseen.

Aurinkovoimahankkeissa on selkeä työnjako Korkian ja hankekehittäjän välillä: kehittäjät ovat vastuussa hankkeiden konkreettisesta etenemisestä ja me rahoittajana mahdollistamme kehityksen. Siksi rahoittajan roolissa on tärkeää tietää, miten hankekehitys etenee ja mitä on suunnitteilla seuraavaksi.

Vierailimme lokakuussa Kreetalla ja Manner-Kreikan Larissassa tutustumassa aurinkovoimahankkeisiin. Halusimme nähdä, missä projektit sijaitsevat, miltä siellä näyttää ja mihin verkkoon aurinkopuistot liitetään. Molemmissa kohteissa hankealueet sijaitsivat syrjäisillä alueilla, eikä läheisyydessä sijainnut paikallista asutusta, isoja kyliä tai turistikohteita.

Paikan päällä tutustuimme paremmin tiimeihin ja sparrailimme hankkeiden kehityksestä. Selvitimme myös mahdollisia hankkeisiin liittyviä haasteita ja tapasimme muun muassa paikallisia yhteistyökumppaneita juridiikan ja tekniikan osalta. Tunnelma molemmissa kohteissa oli lämmin niin sään kuin vastaanotonkin osalta, sillä hankekehittäjät olivat ylpeitä saadessaan esitellä omaa tiimiään ja tekemistään kohteissa.

 

Hankkeita kehitetään eri tahdissa: verkostoituneet ja vakiintuneet paikalliset kumppanit vauhdittavat kehitystä

Tällä hetkellä Manner-Kreikan hankekehitys on Kreetaa edellä, mutta tulevaisuudessa Kreetalla on merkittävä rooli maan uusiutuvan sähkön tuotannossa. Kreetalla on optimaaliset tuuli- ja aurinko-olosuhteet uusiutuvan sähkön tuottamiseen.

Kreetalla kehitys on ollut jäissä, sillä viranomaiset eivät ole vähään aikaan myöntäneet uusia lupia uusiutuvan energian hankkeisiin. Saarella ei ole ollut sähkönsiirtokapasiteettia Manner-Kreikkaan, joten uusia hankkeita ei ole siitä syystä voitu aloittaa.

Siirtokapasiteetti lisääntyy kuitenkin merkittävästi, kun Kreetan ja Manner-Kreikan välille rakennetaan kaksi uutta merikaapelia. Pienempi niistä on jo otettu käyttöön ja isomman kaapelin odotetaan olevan valmis ensi vuoden lopussa, minkä ansiosta Kreetalta voidaan tulevaisuudessa toimittaa huomattava määrä uusiutuvaa sähköä myös Manner-Kreikkaan.

Vaikka hankekehitys on ollut vähän aikaa jäissä, Kreetan uudet hankkeet voivat nyt edetä jopa poikkeuksellisen nopeasti. Kreetan kumppanimme ovat todella verkostoituneita ja tuntevat käytännössä kaikki paikalliset toimijat, joten maanvuokra-asiat etenevät nopeammin kuin monissa muissa kohteissa.

Myös Manner-Kreikassa hankekehityskumppanimme on alueella vakiintunut toimija, sillä kumppani on tehnyt aurinkohankekehitystä jo kuuden vuoden ajan.

Koska toimimme yhdessä hankekehittäjiemme kanssa, oli hienoa nähdä omin silmin, miten hankkeet etenevät aurinkoisessa Kreikassa – aurinkomatkan sijaan olimme siis aurinkoenergiamatkalla.

Korkian Petri Haataja (vasemmalla), Turkka Oksanen (kolmas oikealta) sekä paikalliset kumppanimme tutustumassa hankkeisiin. Kirjoittaja Petri Haataja työskentelee Korkian uusiutuvan energian hankekehityksen johtajana.