Espanja elpyy – aurinkovoimalamme työmaa Andalusiassa etenee aikataulussa

Korkian Espanjaan sijoittavan Korkia Aurinkoenergiarahasto Ky -rahaston ensimmäiset laitokset valmistuvat vuonna 2021, joten koronaviruksen aiheuttamat ongelmat eivät suoraan koske rahastoa. Korkian aikaisemmille rahastoille kuuluvan, Guadixin laitoksen työmaalla koronakriisin poikkeustila vaikutti vain hetkellisesti, ja laitos on valmistumassa etuajassa kesäkuussa 2020. Kokonaisuudessaan koronaepidemian vaikutus sähköä tuottavassa teollisuudessa on lyhytaikainen, sillä sähkön tuotanto, ja pääsääntöisesti myös kysyntä, eivät […]

Korkian Espanjaan sijoittavan Korkia Aurinkoenergiarahasto Ky -rahaston ensimmäiset laitokset valmistuvat vuonna 2021, joten koronaviruksen aiheuttamat ongelmat eivät suoraan koske rahastoa. Korkian aikaisemmille rahastoille kuuluvan, Guadixin laitoksen työmaalla koronakriisin poikkeustila vaikutti vain hetkellisesti, ja laitos on valmistumassa etuajassa kesäkuussa 2020.

Kokonaisuudessaan koronaepidemian vaikutus sähköä tuottavassa teollisuudessa on lyhytaikainen, sillä sähkön tuotanto, ja pääsääntöisesti myös kysyntä, eivät pitkällä aikavälillä riipu voimakkaasti taloussuhdanteista.

 

Guadixin työmaan tämänhetkinen tilanne

 

Matkailu Espanjaan käynnistyy jälleen heinäkuun alussa – työmailla ja tehtaissa ollaan jo työn touhussa

Espanjan ensimmäinen pandemiatapaus diagnostisoitiin 31. tammikuuta Kanariansaarilla. Tämän jälkeen havaittiin eri puolilla maata useita koronavirustapauksia, jotka olivat pääsääntöisesti lähtöisin Italiasta. Virus levisi nopeasti ja maaliskuun 13. päivään mennessä kaikissa maan 50 hallintoalueessa oli todennettuja tartuntoja. Tämän vuoksi maan hallitus, pääministeri Pedro Sánchezin johdolla, julisti 14. maaliskuuta maahan poikkeustilan sekä maan sulkemisen. Kaksi viikkoa tämän jälkeen ja epidemian levitessä, ilmoitettiin, että kaikkien ei-välttämättömien työntekijöiden on pysyttävä kotona seuraavasta päivästä alkaen, jolloin esimerkiksi rakennustyömaat sulkeutuivat.

Iloksemme voimme todeta, että Espanjassa on jo pidemmän aikaa raportoitujen sekä kuolemien määrä että tehohoitoa tarvitsevien määrä ollut laskusuunnassa. Tämän seurauksena Espanjan hallitus päätti aloittaa varovaisen avautumisen, ja tehtaiden ja rakennustyömaiden työntekijät pääsivät aloittamaan työnsä uudelleen jo 13. päivä huhtikuuta. Pääministerin mukaan matkailu Espanjaan käynnistyy jälleen heinäkuun alussa. Espanja poistaa karanteenin maahan tulevilta turisteilta näillä tiedoilla heinäkuun 1. päivästä alkaen.

 

Koronakriisi on vaikuttanut myös aurinkoenergialaitoksiimme Espanjassa

Korkian Espanjaan sijoittava uusi Korkia Aurinkoenergiarahasto Ky -rahasto ei ole vielä tehnyt sijoituksia, ja sen ensimmäiset laitokset valmistuvat vuonna 2021, joten koronaviruksen aiheuttamat ongelmat eivät suoraan koske rahastoa. Laskevat komponenttikustannukset ja edullisemmat hinnat projektioikeuksille luovat rahastolle uusia mahdollisuuksia.

Tuotannossa olevassa Casabermejan laitoksessa koronakriisin vaikutus on tullut vuodenaikaan nähden alhaisen sähkön markkinahinnan kautta, sillä laitos myy tällä hetkellä sähkönsä markkinahintaan. Helmikuu oli sekä laitoksen tuotannon että sähkön hinnan kautta laitoksen tulokselle erittäin hyvä, mutta maalis- ja huhtikuu ovat olleet tavanomaista sateisempia. Myös sähkön nykyhinta on laskenut johtuen koronakriisin aiheuttamasta kysynnän noin 6 %:in laskusta.

”Aurinkovoimala tuottaa tasaista, ennustettavaa kassavirtaa heti valmistumisensa jälkeen kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.”

Kun katsotaan eteenpäin, niin markkinat hinnoittelevat sähkön sähköfutuurien kautta vuoden 2020 loppupuolen jo lähes normaalihintaiseksi, sillä lähivuosien futuurihintojen keskiarvo on koronakriisin seurauksena laskenut keskimäärin noin 5 %. Markkinat eivät siis oleta koronavaikutuksen olevan pitkäaikainen. Aurinkoenergialiiketoimina on pitkän aikavälin liiketoimintaa ja kannattavuuden tarkasteluväli mitataan vuosissa. Aurinkovoimala tuottaa tasaista, ennustettavaa kassavirtaa heti valmistumisensa jälkeen kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Ohessa olevassa kuvassa on esitetty markkinoiden näkemys, eli sähköfutuurien hinta, loppuvuodelle 2020 ja vuodelle 2021.

Espanjan sähkön futuurihintojen kehitys (€/MWh)

Koronakriisin vuoksi laskeneet komponenttihinnat sekä edullisemmat projektioikeudet tuovat mukanaan mahdollisuuksia sijoittajille vuoden 2020 loppupuolella. Korkia on saanut aiempaa edullisempaa ja korkealaatuisempaa hankevirtaa kriisin seurauksena. Arviomme mukaan näiden mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää aktiivisuutta vuoden 2020 aikana, mahdollisesti jo Q3 kuluessa.

Rakenteilla olevan Guadixin laitoksen työmaalla koronakriisin poikkeustila ei alussa vaikuttanut työmaan etenemiseen. Vasta 29.3. alkanut täydellinen sulkeminen sulki työmaan. Sulun alkaessa työt olivat kuitenkin edenneet reilusti etuajassa ja työmaa olisi joka tapauksessa joutunut odottamaan viikon verran aurinkopaneelikuormien saapumista.

Työmaa käynnistettiin välittömästi uudelleen 13.4., kun lupa siihen saatiin. 16.4. työmaalla työskenteli noin 30 asentajaa. Laitoksen ennustetaan edelleen olevan edellä alkuperäisestä aikataulustaan ja mekaanisten töiden odotetaan olevan valmiita kesäkuun alkupuolella. Laitos ryhtyy tuottamaan sähköä verkkoon arviolta kolmannen kvartaalin loppupuolella.

 

Korkian Espanjaan sijoittavan Korkia Aurinkoenergiarahasto Ky -rahaston ensimmäiset laitokset valmistuvat vuonna 2021. Rahasto sijoittaa rakennettaviin aurinkovoimalaitoksiin pääasiassa Espanjassa ja Portugalissa. Rahaston tavoitteena on tuottaa sijoittajille tasaista vuosittain maksettavaa kassavirtaa.

Kirjoittaja Tomi Tervo vastaa Korkian aurinkoenergialiiketoiminnasta Espanjassa.