Espanjassa sähkömarkkinat palanneet koronakriisiä edeltävälle tasolle – aurinkoenergiahankkeidemme tuotanto vastannut odotuksia ja ensimmäiset pääomapalautukset maksetaan elokuussa

Espanjan sähkömarkkinoilla sähkön hinta on kesäkuun 2020 aikana palannut koronakriisiä edeltäneelle tasolleen. Sähkön markkinahinta on varmuusvälien sisällä elokuussa sama kuin tammikuussa 2020: keskipoikkeama on 1,7 €/MWh ja keskiarvon keskipoikkeama 1,2 €/MWh. Sähkön hinta on tällä hetkellä lievässä nousussa, mutta tämä johtunee normaalista vuotuisesta kausivaihtelusta.  Espanjassa olevien aurinkoenergiahankkeidemme tuotanto on vastannut odotuksia ja tuotosta maksetaan sijoittajille […]

Espanjan sähkömarkkinoilla sähkön hinta on kesäkuun 2020 aikana palannut koronakriisiä edeltäneelle tasolleen. Sähkön markkinahinta on varmuusvälien sisällä elokuussa sama kuin tammikuussa 2020: keskipoikkeama on 1,7 €/MWh ja keskiarvon keskipoikkeama 1,2 €/MWh. Sähkön hinta on tällä hetkellä lievässä nousussa, mutta tämä johtunee normaalista vuotuisesta kausivaihtelusta. 

Espanjassa olevien aurinkoenergiahankkeidemme tuotanto on vastannut odotuksia ja tuotosta maksetaan sijoittajille myös ensimmäiset pääomapalautukset elokuussa. Uusin hankkeemme valmistui aikataulussaan kesäkuussa 2020 ja odottaa tällä hetkellä kytkentälupaa. Kokonaisuudessaan koronaepidemian vaikutus Espanjan sähkömarkkinoihin jäänee lyhytaikaiseksi huolimatta heinä-elokuussa kohonneista tartuntamääristä.

 

Espanja on palannut ”uuteen normaaliin”

Espanjaan maaliskuussa julistettu poikkeustila päättyi 21.6.2020. Hengityssuojaimen käyttö julkisilla paikoilla jatkuu kuitenkin pakollisena. Espanja poisti maahantulorajoitukset ja karanteenivaatimuksen maahan EU-alueelta tulevilta turisteilta 1. heinäkuuta. Samalla aukesi myös turistimajoitus koko maassa.

Maassa itsehallintoalueet vastaavat jatkossa ”uuden normaalin” aikana voimassa olevista käytännöistä. Eräillä alueilla tartuntatapaukset ovat olleet heinäkuussa kasvussa, minkä vuoksi nämä alueet ovat jälleen joutuneet kiristämään rajoituksia.

 

Koronakriisin vaikutukset aurinkoenergialaitoksiimme Espanjassa näyttävät jääneen lyhytaikaisiksi

Sähkön markkinahinnat laskivat Espanjassa koronakriisin alkuvaiheessa maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa. Sähkö oli halvimmillaan huhti-toukokuun vaihteessa, jonka jälkeen hinta on lähtenyt nousemaan. Tällä hetkellä spot-hinta on jo hieman korkeammalla tasolla kuin ennen koronaepidemian alkua.

Tuotannossa oleviin laitoksiin koronakriisin vaikutus on tullut vuodenaikaan nähden alhaisen sähkön markkinahinnan kautta. Helmikuu oli sekä laitoksen tuotannon että sähkön hinnan kautta laitoksen tulokselle hyvä, mutta maalis- ja huhtikuu olivat merkittävästi tavanomaista sateisempia. Tämä näkyy hyvin  Casabermejan laitoksen vuorokausituotannoissa, jotka ovat alhaisella tasolla maalis-huhtikuussa. Alla olevassa kuvaajassa on Casabermejan laitoksen päivittäinen sähkön myynti aikaväliltä 1.3.-3.8.2020.

”Vuonna 2021 hintojen odotetaan elpyvän. Markkinat eivät oleta koronavaikutuksen olevan pitkäaikainen”

Markkinat hinnoittelevat sähkön hinnan sähköfutuurien kautta vuoden 2020 loppupuolen vielä hieman matalammalle tasolle kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Vuonna 2021 hintojen odotetaan elpyvän. Markkinat eivät siis oleta koronavaikutuksen olevan pitkäaikainen. Alla olevassa kuvassa on esitetty markkinoiden näkemys, eli sähköfutuurien hinta, loppuvuodelle 2020, vuodelle 2021 ja vuoden 2022 alkupuolelle.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Korkian hallinnoimat aurinkoenergiaprojektit Espanjassa ovat edenneet pääsääntöisesti suunnitelmien mukaisesti eikä koronaepidemia ole aiheuttanut toimintaan kuin lyhytaikaisen markkinahäiriön.

 

Kirjoittaja Mika Räsänen on Korkian aurinkoenergiarahaston salkunhoitaja. Mika on ollut perustamassa Korkian ensimmäisiä aurinkoenergiarahastoja ja on vastannut useiden aurinkovoimalaitosten rakennuttamisesta ja teknologian kehittämisestä Euroopassa ja Kiinassa.

Korkialla on yli 700 miljoonan euron edestä aurinkoenergiasitoumuksia ja -hankkeita. Aurinkoenergialiiketoimintamme kasvaa kovaa vauhtia Etelä-Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Tarjoamme niin matalan kuin korkean riskitason sijoituskohteita aurinkoenergiassa. Voit sijoittaa kauttamme projektien alkuvaiheeseen tai vasta valmiisiin tai lähes valmiisiin aurinkoenergialaitoksiin – siellä missä paistaa!