Korkia ja Solmar Consulting aloittavat aurinkovoimahankkeen suunnittelun Savitaipaleella

Korkia ja hankekehittäjä Solmar Consulting ilmoittivat joulukuussa 2022 käynnistävänsä yhteistyön aurinkoenergian kehittämiseksi Suomessa. Nyt yksi yhteistyön hankkeista, aurinkovoimahanke Savitaipaleella, on käynnistymässä. Luvituksen edellyttämät selvitykset on määrä tehdä alueella vielä tämän kesän aikana. Savitaipaleen Petynmäen ja Selkäkankaan alueelle suunnitellaan noin 65 MW:n aurinkovoimahanketta, joiden arvioitu vuosituotanto noin 65 000 MWh. Määrä vastaa arviolta 3200 omakotitalon vuosittaista […]

Korkia ja hankekehittäjä Solmar Consulting ilmoittivat joulukuussa 2022 käynnistävänsä yhteistyön aurinkoenergian kehittämiseksi Suomessa. Nyt yksi yhteistyön hankkeista, aurinkovoimahanke Savitaipaleella, on käynnistymässä. Luvituksen edellyttämät selvitykset on määrä tehdä alueella vielä tämän kesän aikana.

Savitaipaleen Petynmäen ja Selkäkankaan alueelle suunnitellaan noin 65 MW:n aurinkovoimahanketta, joiden arvioitu vuosituotanto noin 65 000 MWh. Määrä vastaa arviolta 3200 omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Kyseessä on kunnalle merkittävä hanke uusiutuvan energian kehittämisen ja vihreän siirtymän kannalta.

– Olemme sopineet Solmarin kanssa yhteensä yhden gigawatin aurinkoenergian kehityksestä Suomeen. Savitaipaleen aurinkovoimahankkeen merkitys tulee korostumaan erityisesti kesäkausina, kun tuulivoimatuotanto on maassamme alhaisempaa ja Kaakkois-Suomessa tuulivoimaa on muutenkin vähemmän, kertoo Korkian Suomen aurinkoenergian hankekehityksestä vastaava johtaja Matti Manner.

Tänä kesänä alueella tehdään luvituksen edellyttämät selvitykset, kuten luonto-, hulevesi- ja maaperäselvitykset. Suunnittelua viedään kesän aikana aktiivisesti eteenpäin, ja syksyllä on tarkoitus aloittaa lupapapereiden työstäminen. Aurinkopuiston valmistuminen tarkentuu hankkeen edetessä.

Uusiutuva energia voi houkutella kuntaan uutta yritystoimintaa

Hanketta on valmisteltu jo viime syksystä lähtien maanomistajien, kunnan ja Metsänhoitoyhdistys Mänty-Saimaan kanssa.

– Olemme neuvotelleet hankkeen alusta lähtien avoimesti kaikkien maanomistajien kanssa, ja meillä on ollut mahdollisuus hyödyntää paikallista metsänhoitoyhdistystä neuvottelukumppanina maanvuokrasopimuksissa. Sen ansiosta eri osapuolten välille on syntynyt jopa poikkeuksellisen vahva luottamus ja hankkeen esityöt on tehty todella perusteellisesti, iloitsee Solmarin hankekehityksestä vastaava Lauri Solin.

Hankkeen tavoitteena on tuoda alueelle myös uusia mahdollisuuksia ja elinkeinoja, kuten lisäinvestointeja ja uutta liiketoimintaa. Tyypillisesti yritystoiminta hakeutuu uusiutuvan energian läheisyyteen.