
Korkian hankekanta kypsyy — Aurinkoenergiapuisto Orimattilassa saanut lainvoimaisen rakentamisluvan
Orimattilan Vähä-Sorrilaan suunniteltu ja luvitettu aurinkovoimala ja akkuvarasto tarjoavat uusiutuvaa energiaa tuhansien kotitalouksien käyttöön.
Korkian ja hankekehittäjä Solmar Consultingin aurinkopuistolle Orimattilan Vähä-Sorrilassa on myönnetty rakennuslupa. Alueelle suunniteltu ja luvitettu aurinkovoimala sekä akkuvarasto tarjoavat uusiutuvaa energiaa jopa 4000 omakotitalouden käyttöön.
Orimattilan Vähä-Sorrilan alueelle suunniteltu teollisen kokoluokan aurinkoenergiapuisto on saanut lainvoimaisen rakentamisluvan huhtikuussa 2025. Korkian ja Solmar Consultingin yhteistyössä hankekehittämän aurinkoenergiahankkeen tuottama uusiutuva sähköenergia tulee olemaan vuosittain noin 80 000 MWh — tarjoten uusiutuvaa energiaa kattamaan käytännössä noin 4000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaisen kulutuksen.
Aurinkovoimapuiston maksimiteho on noin 80 megawattia. Alueelle on aurinkoenergiapuiston rinnalle luvitettu myös 30 megawatin akkuvarasto, joka mahdollistaa verkkoliitynnän kapasiteetin hyödyntämisen optimaalisesti.
Maanvuokrasopimukset paikallisten maanomistajien kanssa solmittiin keväällä 2024 ja rakennuslupien edellyttämät luonto-, hulevesi-, maaperä- ja maisemaselvitykset toteutettiin kesän 2024 aikana.
”Orimattilan Vähä-Sorrilan aurinkopuistohanke on edennyt rakennuslupaan erittäin hyvässä yhteistyössä maanomistajien ja kaupungin kanssa”, toteaa Solmar Consultingin toimitusjohtaja Jari Marttinen.
”Haluamme olla mukana luomassa kestävän energian tuotantoa yhdessä yhteistyökumppanimme Korkian kanssa. Tavoitteenamme on, että aurinkopuistohankkeemme tuovat lisäarvoa sekä maanomistajille, paikalliselle yritystoiminnalle että kunnille”, Marttinen jatkaa.
Kilpailukykyistä aurinkoenergiaa kasvavaan kysyntään
Vähä-Sorrilan alue on aurinkoenergiapuiston perustamiselle monin tavoin edullinen.
”Orimattilan aurinkoenergiapuisto on sijainniltaan ja ominaisuuksiltaan erinomainen. Eteläinen sijainti takaa korkean aurinkoenergian tuotannon, ja voimalaitosprojekti voidaan hyvien rakentamisolosuhteiden ja läheisen verkkoliitynnän ansiosta toteuttaa kilpailukykyisesti”, Korkian Suomen aurinkoenergian hankekehityksestä vastaava Matti Manner summaa.
Rakennusluvan saaneen aurinkopuiston kokonaispinta-ala on 115 hehtaaria ja puisto sijaitsee aurinkovoiman rakentamiselle hyvin otollisella peltomaa-alueella. Tyypillisesti peltomaiden hyödyntäminen aurinkoenergiahankkeissa voi kasvattaa alueen biodiversiteettiä, kun maa-ala vapautuu viljanviljelyltä monimuotoisemmalle kasvillisuudelle. Monimuotoinen kasvillisuus lisää myös auringon säteilyä kasvillisuudesta takaisin aurinkopaneeleihin, mikä voi parantaa kaksipuolisten aurinkopaneeleiden tuottoa.
”Aurinkovoimapuistoalueen esi- ja teknisessä suunnittelussa on tehty tiivistä yhteistyötä biologien kanssa luontoarvojen säilymisen varmistamiseksi, muun muassa aurinkopaneelien sijoittelun, reunavyöhykkeiden ja paikallisen kasviston suhteen. Myös eläinten kulkureitit on huomioitu suunnittelussa. Asutuksen läheisyydessä on tehty aktiivista yhteistyötä maanomistajien kanssa maisemavaikutusten minimoimiseksi joko maisemoinnin avulla tai etäisyyttä kasvattamalla”, Solmar Consultingin hankekehitysjohtaja Lauri Solin kertoo.

Aurinkoenergiaa maailmalle – Korkian hankeportfolio kypsyy kahdeksassa maassa
Kansainvälisenä uusiutuvan energian hankekehittäjänä ja sijoittajana toimivan Korkian hankeportfolioon sisältyy yli 140 aurinko- ja akkuenergiahanketta 8 maassa. Orimattilan aurinkopuiston lisäksi useiden hankkeiden niin Suomessa kuin kansainvälisestikin odotetaan saavuttavan rakentamisvalmiuden vuoden 2025 aikana.
Lisätiedot:
Matti Manner
Director, Joint Venture Management, Korkia
+358 40 735 0583
matti.manner@korkia.fi