Kreetalle rakentuu energiasektorin vihreää siirtymää edistävä aurinkovoiman keskus 

Käynnissä olevien aurinkovoimahankkeiden ansiosta Kreetan energiaprofiili onkin muuttumassa lähivuosien aikana energian ostajasta sen nettoviejäksi, tukien samalla Kreikan kansallista tavoitetta tulla uusiutuvan energian suunnannäyttäjäksi Välimerellä ja lähialueilla.

TapaustutkimusMichael Roussos23.10.2024

Itäisellä Välimerellä sijaitseva Kreeta on Kreikan saarista suurin ja väkirikkain. Saarella on tarjolla paljon auringonpaisteen lisäksi aurinkoenergian tuotantoon soveltuvia maa-alueita. Käynnissä olevien aurinkovoimahankkeiden ansiosta Kreetan energiaprofiili onkin muuttumassa lähivuosien aikana energian ostajasta sen nettoviejäksi, tukien samalla Kreikan kansallista tavoitetta tulla uusiutuvan energian suunnannäyttäjäksi Välimerellä ja lähialueilla.

Kreikka on asettanut uusiutuville energiamuodoille kunnianhimoiset tavoitteet. Maa tavoittelee vuoden 2028 loppuun mennessä kivihiilen käytöstä luopumista kokonaan ja on asettanut tavoitteeksi vuoteen 2050 mennessä tuottaa 89 % energiasta uusiutuvilla energiamuodoilla. Vuonna 2023 Kreikan sähköstä 42 % tuotettiin uusiutuvilla energiamuodoilla, mikä vastasi noin 12 GW tuotantokapasiteettia.  Uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin tavoitellaan nousevan 27 GW:iin vuoteen 2030 mennessä ja 72 GW:iin vuoteen 2050 mennessä.1

Olemassa ja rakenteilla olevien maa- ja merikaapeleiden avulla Kreikan yhteydet naapurimaiden sähköverkkoihin lisääntyvät, ja Kreikalla onkin tärkeä asema “vihreän energian silkkitiessä”, joka yhdistää Keski-Euroopan tiiviimmin lähialueisiin. Kreetan tavoitteena onkin asemoitua Välimeren uusiutuvan energian suunnannäyttäjäksi, joka vie uusiutuvaa energiaa Manner-Kreikkaan ja muihin maihin alueella.

Korkian rooli Kreetan vihreän energian siirtymässä on kasvanut siitä saakka, kun yhtiön aurinkovoiman kehityshankkeet Kreetalla aloitettiin vuoden 2022 lopussa yhteistyössä paikallisen aurinkovoimakehittäjä AA Green Energyn kanssa. Yhteiskehityshankkeiden ansiosta Korkian aurinkosähköprojektien kehityssalkku on kasvanut 600 MWp:n tuotantopotentiaaliin. Hankkeet Kreetalla ovat tällä hetkellä lupakäsittelyvaiheessa.

Yksi hankekohteista sijaitsee Heraklionin alueella, lähellä rakenteilla olevaa sähköasemaa, joka tulee yhdistämään Kreetan suurjännitteisellä tasavirtasiirtoyhteydellä (HVDC) Adriane Interconnection –merikaapeliin. Valmistuttuaan yhteys mahdollistaa Kreetalla tuotetun uusiutuvan energian viennin Manner-Kreikkaan. Tämä avaa Kreetan sähkömarkkinat entistä laajemmalle uusiutuvan energiantuotannon käyttöönotolle ja edistää osaltaan Kreikan hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteita.

Yksi kriittisistä haasteista uusiutuvan energian integroinnissa Kreetan sähköverkkoon, kuten minkä tahansa maan verkkoon, on aurinko- ja tuulivoiman tuotannon epäsäännöllisyys. Energian varastointiratkaisut, kuten akkuenergian varastointijärjestelmät (BESS), ovat avainasemassa kysynnän ja tarjonnan vaihteluiden hallinnassa, varmistaen puhtaan ja luotettavan sähkön toimituksen verkkoon.

Korkia seuraa tiiviisti energian varastointiteknologioiden kehitystä aktiivisilla markkinoillaan. Sisällyttämällä BESS-järjestelmiä hankekehityssuunnitelmiinsa, se tarjoaa ratkaisuja tehokkaaseen energian varastointiin ja vapauttamiseen kysynnän mukaan.

Aurinkoenergialla on mahdollista ratkaista myös muita ympäristöön liittyviä haasteita Kreetalla. Puhtaiden ja integroituja energiajärjestelmien tulisi huomioida synergiat uusiutuvan energiantuotannon ja energiaintensiivisten prosessien välillä. Esimerkiksi aurinkovoimaloiden yhdistäminen veden suolanpoistolaitoksiin voisi tarjota kestävän ratkaisun saaren vesipulaan. Myös vähähiilisten polttoaineiden tuotanto voisi auttaa merenkulun hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä.

Kreetan energiateollisuuden tulevaisuus näyttää valoisalta, ja Korkian ponnistelut edistävät saaren mahdollisuuksia nousta Välimeren energiakeskukseksi.

[1] Hellenic Association of Energy Economics

KIRJOITTAJA