Markkinoiden joutsenlampi

Suomen Kansallisbaletti viettää tänä vuonna satavuotisjuhliaan ja suunnitteli yhtenä juhlavuoden teoksenaan Tšaikovskin Joutsenlammen, maailman kuuluisimman balettiteoksen. Teoksessa on perinteinen ”prinssi tapaa kaunottaren” -tarina, joskin venäläinen rakkaus näyttäytyy tässäkin kärsimysnäytelmänä. Tänä vuonna olen seurannut vähemmän tanssahdellen makrotapahtumia, jotka ovat ohjanneet raskaalla kädellään niin osake- kuin korkopuolta. Kiinan kireä koronaviruksen torjuntamalli, kansainväliset vaikeudet toimitusketjujen kanssa, Yhdysvaltojen ja […]

Suomen Kansallisbaletti viettää tänä vuonna satavuotisjuhliaan ja suunnitteli yhtenä juhlavuoden teoksenaan Tšaikovskin Joutsenlammen, maailman kuuluisimman balettiteoksen. Teoksessa on perinteinen ”prinssi tapaa kaunottaren” -tarina, joskin venäläinen rakkaus näyttäytyy tässäkin kärsimysnäytelmänä.

Tänä vuonna olen seurannut vähemmän tanssahdellen makrotapahtumia, jotka ovat ohjanneet raskaalla kädellään niin osake- kuin korkopuolta. Kiinan kireä koronaviruksen torjuntamalli, kansainväliset vaikeudet toimitusketjujen kanssa, Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota, Venäjän hyökkäyssota ja inflatorisen energia-aseen käyttö Euroopassa sekä epädemokraattisen kehityksen vahvistuminen Kiinassa ja Taiwanin ympärillä tanssiminen. Annus horribiles, kauhea vuosi makron näkökulmasta.

Markkinoille makrouutiset ja korkojen nousu ovat tarkoittaneet syvää plié’tä (rahvaammin ”kyykky”) kaikissa instrumenttiluokissa. Helsingin pörssissä plussalla on vuoden alusta vain 24 osaketta vs. 166 laskenutta osaketta (26.10.2022). Helsingin listoilla ovat pärjänneet muutamat energiaan liitännäiset yhtiöt ja muutama finanssitalo sekä defensiivinen yhtiö. Jenkeissä kasvuyhtiöt ovat ottaneet pahasti kuokkaan. Mm. FAANG -yhtiöt ovat laskeneet kolmanneksen, joista pahimmin Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin emo Meta yli 60 prosenttia. Yhdysvalloissa osakkeet eivät ole enää kalliita yritysten voittokertoimilla laskettuna, mutta toisaalta tulosennusteet eivät taida olla vielä ihan päivittyneet tulevaan.

Korot ovat ottaneet hurjan loikan inflaation ja epävarmuuden lisäännyttyä ympäristössä, jossa keskuspankit ovat jo kiristäneet nyörejään. Noussut rahan hinta vaikuttaa moneen osaan markkinaa; monien investointien ja kiinteistökauppojen tuottolaskelmat menivät uusiksi, listautumiset ja yrityskaupat vähenevät ja kuluttajaluottamus laskee. Talvinen taantuma näyttää varmalta.

Mistä löytyisivät tarinan pienet, kauniit joutsenet? Kerron näkemykseni asiaan Sijoitustieto.fi-sivustolla, jolla tämä blogi on julkaistu kokonaisuudessaan.

 

Blogijulkaisu edustaa kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä. Siinä esitettyä tietoa ei tule käsittää yksilölliseksi suositukseksi tai kehotukseksi sijoitus- tai muihin toimenpiteisiin tai sellaisen tekemättä jättämiseen.