Rehdissä energiakamppailussa kaikki ovat voittajia

Yksi kapitalismin perusteeseistä on se, että kilpailu lisää hyvinvointia. Kun soppaan vielä lisätään luovuus, niin avot, kaikille riittää. Ilman soppajonoja. Länsimaissa on käynnissä massiivinen investointikilpailu, jolla tavoitellaan huomattavaa teollista murrosta ja innovatiivisia läpimurtoja. Valtiot ovat tehneet sekä suoria investointeja että luoneet kannustimia, jotta voimme siirtyä puhtaampaan energiatuotantoon ja uuteen energiajakeluun. European Green Deal, jolla pyritään […]

Blogi20.4.2023

Yksi kapitalismin perusteeseistä on se, että kilpailu lisää hyvinvointia. Kun soppaan vielä lisätään luovuus, niin avot, kaikille riittää. Ilman soppajonoja.

Länsimaissa on käynnissä massiivinen investointikilpailu, jolla tavoitellaan huomattavaa teollista murrosta ja innovatiivisia läpimurtoja. Valtiot ovat tehneet sekä suoria investointeja että luoneet kannustimia, jotta voimme siirtyä puhtaampaan energiatuotantoon ja uuteen energiajakeluun.

European Green Deal, jolla pyritään tekemään maanosastamme hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, on esimerkki tästä. Sen rahoitusta toteutetaan mm. InvestEU-ohjelmasta, joka on kooltaan noin 1000 miljardia euroa.

Yhdysvallat ei aio jäädä tässä kilpailussa kakkoseksi. Vuosi sitten keväällä hyväksyttiin Yhdysvalloissa 1200 miljardin dollarin investointisuunnitelma, joka sisältää huomattavia investointeja mm. energiaverkkoon ja itsenäiseen akkujen arvoketjuun. Viime vuoden elokuussa lanseerattiin lisäksi Inflation Reduction Act (IRA), joka keskittyy puhtaan energian investointeihin ja yksityisen sektorin investointien kiihdyttämiseen alalle. IRA tuo toteutuessaan 370 miljardin dollarin investoinnit uusiutuvaan energiaan. Investoinneissa haetaan energiamurroksen lisäksi myös raaka-aineriippuvuuden vähentämistä Kiinasta ja myös oman teollisuuden sekä työllisyyden tukemista, osittain WTO-sopimuksien vastaisin keinoin. Ei niin pahaa, ettei hyvääkin.

Kisassa maapallon elinolosuhteiden varmistamiseksi myös yksityisellä sijoitussektorilla on erittäin tärkeä rooli. Tästä valtioiden investointikisasta on erityisen helppo pitää, jos sijoittajana tartut sen tuomiin mahdollisuuksiin. Ja, jos uudet kauppariidat eivät kiehauta hyvää tavoittelevia keitoksia yli reunojen.

 

Tämä kirjoitus on julkaistu alun perin Sijoitustieto.fi-sivustolla. Blogijulkaisu edustaa kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä. Siinä esitettyä tietoa ei tule käsittää yksilölliseksi suositukseksi tai kehotukseksi sijoitus- tai muihin toimenpiteisiin tai sellaisen tekemättä jättämiseen.