Uusiutuvaan energiaan sijoittaminen kiinnostaa – muutokseen ei tarvita supervoimia

Tuskin on lasta, joka ei olisi tutustunut salaisten tai yliluonnollisten voimien supersankarihahmoihin, kuten Hämähäkkimieheen, Kissanaiseen tai Supermieheen. Nykypäivänä näiden sankareiden erityisominaisuudet toimivat vihreän siirtymän kirittäjinä. Kaikenlaiset patterilla varustetut supersankarilelut olivat monen, pian jo keski-ikäisen, boomerin suosikkileluja lapsuudessa. Energiakriisi kulminoituikin usein supersankarilelun vuotavaan, aikansa eläneeseen AA-patteriin. Itku ei ollut kaukana energian loppuessa kesken parhaiden leikkien. Energia […]

Blogi21.12.2022

Tuskin on lasta, joka ei olisi tutustunut salaisten tai yliluonnollisten voimien supersankarihahmoihin, kuten Hämähäkkimieheen, Kissanaiseen tai Supermieheen. Nykypäivänä näiden sankareiden erityisominaisuudet toimivat vihreän siirtymän kirittäjinä.

Kaikenlaiset patterilla varustetut supersankarilelut olivat monen, pian jo keski-ikäisen, boomerin suosikkileluja lapsuudessa. Energiakriisi kulminoituikin usein supersankarilelun vuotavaan, aikansa eläneeseen AA-patteriin. Itku ei ollut kaukana energian loppuessa kesken parhaiden leikkien.

Energia ja lämpö ovat nyt aikuistenkin huulilla ja uusiutuvaan energiaan halutaan myös sijoittaa. Tilasimme syksyllä Pohjoisranta BCW:ltä energiasijoittamista tutkivan verkkopaneelitutkimuksen, jonka tulokset saimme lokakuussa 2022*. Tutkimuksen havainnot ovat mielenkiintoisia ja kannustavia.

Sijoittajien kiinnostus uusiutuvaa energiaa kohtaan on kasvanut, sillä puolet sijoittajista on muuttanut näkemystään uusiutuvasta energiasta sijoituskohteena positiiviseen suuntaan viimeisen vuoden aikana. Energiaan halutaan sijoittaa mm. geopoliittisen tilanteen ja energiariippuvuuden vähentämisen takia. Lisäksi korkea energianhinta ja arvatenkin hyvät tuotto-odotukset ovat kiihdyttäneet kiinnostusta. Kaikista vastaajista yli 70 prosenttia näkeekin uusiutuvan energian sijoituspotentiaalin erittäin tai jokseenkin merkittävänä.

Puolet sijoittajista on muuttanut näkemystään uusiutuvasta energiasta sijoituskohteena positiiviseen suuntaan viimeisen vuoden aikana. Energiaan halutaan sijoittaa mm. geopoliittisen tilanteen ja energiariippuvuuden vähentämisen takia.

Erilaisista sijoituskohteista jo sijoittaneiden joukossa nousee kärkeen aurinkovoima. Vastaajista 60 prosenttia kokee aurinkovoiman yhtenä kiinnostavimmista uusiutuvan energian sijoituskohteista myös tulevaisuudessa. Tuulivoimaa suosii hieman vajaa puolet vastaajista. Lähitulevaisuutta silmällä pitäen yli 200 000 euron sijoitusvarallisuuden omistavista 73 prosenttia pitää uusiutuvan energian sijoituksia seuraavan viiden vuoden aikana todennäköisinä. Uusiutuvaan energiaan ovat sijoittaneet monen ikäiset sijoittajat. Melko lineaarisesti on niin, että mitä nuorempi sijoittaja, niin sitä varmemmin on jo sijoittanut jossain muodossa uusiutuvaan energiaan.

Energiaan sijoittaminen kiinnostaa laajasti ja tarpeemme luoda lisää turvallista, paikallista ja tuottoisaa vihreää energiaa ymmärretään hyvin. Yliluonnollista ymmärrystä ei vaadita ehkä kuin energiatuotannon, -jakelun ja -hinnoittelun monimutkaisen kokonaisuuden ymmärtämiseksi. Myös lapsuuden tärkeää AA-paristoa selvästi isommat akut ovat tulossa mukaan tasaamaan hinnanvaihtelua.

Palatakseni supersankareihin, kyseisiä hahmoja yhdistää usein rohkea mielikuvitus, pelottomuus ja tahdonvoima. Kaikki hyviä ominaisuuksia kuvitellaksemme, kehittääksemme ja rahoittaaksemme tarvittava ja kiehtova energiatuotannon muutos.

 

* Kyselyyn vastasi Bilendin M3 Research-verkkopaneelissa 400 suomalaista. Otos kuvastaa suomalaisia yli 50.000 euron sijoitusomaisuuden omistavia sijoittajia.