
Miksi nyt kannattaa sijoittaa uusiutuvaan energiaan? – Neuvot energiasijoittajalle
Aurinko-, tuuli- ja sähkövarastoratkaisut tarjoavat nyt houkuttelevia mahdollisuuksia sijoittajalle. Lue, miksi energiasijoittaminen kiinnostaa yhä useampia ja kuinka voit hyötyä uusiutuvan energian alan kasvusta tuottavasti ja vastuullisesti.
Geopoliittiset muutokset, kasvava sähköntarve ja vihreä siirtymä ovat nostaneet energiasijoittamisen kuumaksi puheenaiheeksi. Sijoittaminen uusiutuvaan energiaan tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa ja samalla tavoitella jopa kaksinumeroisia vuosituottoja.
Tässä artikkelissa käymme läpi:
- Miksi energiasijoittaminen kiinnostaa
- Miksi juuri nyt on hyvä hetki sijoittaa uusiutuvaan energiaan
- Miten sijoittaminen aurinkovoimaan ja muihin uusiutuviin energiamuotoihin toimii käytännössä
- Mitä sijoittajan kannattaa huomioida ennen sijoituspäätöstä
Artikkelia on päivitetty 3.7.2025.
Miksi energiasijoittaminen kiinnostaa?
Sähköistymisellä tarkoitetaan fossiilisten polttoaineiden korvaamista sähköllä toimivilla ratkaisuilla. Kun sähköä tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä, sähköistymisen avulla voidaan vähentää päästöjä, parantaa energiatehokkuutta ja pienentää riippuvuutta tuontipolttoaineista. Sähköistyminen on yksi keskeisimmistä tavoista edistää vihreää siirtymää ja saavuttaa globaalisti asetettuja ilmastotavoitteita.
Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan sähkön kulutuksen odotetaan nousevan ennennäkemättömän korkealle, jopa 3 500 terawattituntiin vuoteen 2027 mennessä.
Sähkön kulutusta globaalisti eniten kasvattavat liikenteen ja teollisuuden sähköistyminen, sekä esimerkiksi ilmastoinnin käytön lisääntyminen ja datakeskusten ja vetyteollisuuden yleistyminen.
Uusiutuvat energianlähteet, etunenässä aurinko- ja tuulivoima, pystyvät vastaamaan globaaliin ja kasvavaan tarpeeseen tuottaa puhtaampaa energiaa. Uusiutuvan energian odotetaan kattavan puolet globaalista energiantuotannosta vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa yli 5500 gigawatin kasvua uusiutuvan energian kapasiteetissa vuosien 2024 ja 2030 välillä.
Miksi juuri nyt kannattaa sijoittaa uusiutuvaan energiaan?
Uusiutuvan energian tukemisessa ei ole kyse ainoastaan arvovalinnasta: aurinkovoima ja maatuulivoima ovat tällä hetkellä edullisimpia tapoja tuottaa sähköä.
Vuosina 2023–2024 aurinkoenergiaan sijoitettiin jo enemmän kuin muihin energiamuotoihin yhteensä. Euroopan maista esimerkiksi Italia on noussut yhdeksi johtavista uusiutuvan energian markkinoista. Aurinkovoiman kannalta suotuisan sijainnin lisäksi Italia on kiinnostava investointikohde erityisesti kunnianhimoisten energian varastointitavoitteidensa ansiosta. Latinalaisessa Amerikassa puolestaan Chile näyttää esimerkkiä muulle maailmalle: vuonna 2024 70 % maan energiantuotannosta tuli uusiutuvista ja 20 % aurinkoenergiasta. Myös perinteisesti fossiilisiin energianlähteisiin nojanneet suuret valtiot, kuten Kiina ja Saudi-Arabia, investoivat nyt miljardeja uusiutuvaan energiaan, erityisesti aurinkovoimaan.
Yksi sähkönkulutuksen kasvua merkittävästi kiihdyttävä ilmiö on uusien datakeskusten rakentaminen. Suomessa kantaverkkoyhtiö Fingrid varautuu sähkön kulutuksen jopa kaksinkertaistuvan vuoteen 2035 mennessä. Eri skenaariot vaihtelevat tästäkin suurempaan kulutuksen kasvuun. Suomen sähkönkulutusta lisäävät etenkin datakeskusten rakentaminen, vetyteollisuuden kasvu sekä nykyisen teollisuuden sähköistyminen.
Aurinko- ja tuulivoiman lisäksi akkuvarastoihin sijoittaminen on noussut mielenkiintoiseksi mahdollisuudeksi sijoittaa energian arvoketjuun. Teollisen kokoluokan akkujen hintojen lasku on kiihdyttänyt investointeja sähkön varastointiin. Sään mukaan vaihteleva aurinko- ja tuulivoiman tuotanto vaatii rinnalleen sähkövarastoja, joiden avulla tuotannon ailahtelua voidaan tasata. Sähkövarastojen (Battery Energy Storage System, BESS) kapasiteetin odotetaan jopa kuusinkertaistuvan vuoteen 2029 mennessä. Akkujen valmistamisteknologian kehityksen ja raaka-aineiden, erityisesti litiumin, hinnan laskun myötä akkujen hinta on tippunut yli 85 % vuonna 2022 saavutetusta hintahuipusta.
Uusiutuvan energian sijoituksilla kohti omavaraisempaa ja vakaampaa tulevaisuutta
Energiapolitiikka on aina myös turvallisuuspolitiikkaa. Itsenäinen, energiaresursseiltaan vahva maa voi tehdä luottavaisesti pitkäjänteistä suunnittelua omaa tulevaisuuttaan, teollisuuttaan ja kansalaisten hyvinvointia koskien.
Geopoliittisten muutosten myötä yhä useammat sijoittajat haluavat olla mukana mahdollistamassa paikallisia ja kestäviä uusiutuvan energian ratkaisuja, joihin ei liity raaka-ainelogistiikkaa (esim. öljy, kaasu). Aurinko- ja tuulivoimaloiden ”raaka-aine” on vapaasti tarjolla taivaalla.
Vaihtoehtoisten sijoitusten markkina on kehittynyt nopeasti ja energiasijoittamisen mahdollisuudet ovat nykyisin tarjolla yhä laajemmalle sijoittajajoukolle. Lisäksi sijoitustuotteiden tarjonta ja tietoisuuden lisääntyminen ovat kasvattaneet kysyntää.
Energiasijoittamisen vaihtoehdot ja tuottoprofiilit
Energian arvoketjun eri vaiheet tarjoavat useita erilaisia tuottoprofiileja. Eri vaiheisiin sijoittaminen voi mahdollistaa sekä korkeamman, yli 10 prosentin, vuosituoton tavoittelun että vakaan, vähäriskisemmän tuoton tavoittelun. Sijoittajana voit valita haetko korkeampaa tuottoa osallistumalla esimerkiksi energialaitosten kehittämiseen vai vakaata tuottoa omistamalla valmiita laitoksia ja sähkövarastoja.
Pääsääntöisesti energiasijoituksissa voidaan sijoittaa
- Hankekehitysvaiheeseen, jossa sekä tuotto-odotus että riski ovat korkeimmillaan
- Rakennusvaiheeseen, jossa keskimääräisen riskin ja tuoton välillä vallitsee tasapaino
- Valmiisiin laitoksiin, jotka tuottavat jo sähköä ja tarjoavat näin ollen vakaan ja matalariskisen kassavirran
Monet rahastot sijoittavat useisiin vaiheisiin. Sijoittajana sinun on syytä selvittää rahaston omistusstrategia mahdollisimman tarkasti, jotta rahaston tuottotavoitetta ja riskiprofiilia on helpompi ymmärtää syvällisesti.
Mitä aikaisempaan vaiheeseen pääset sijoittajana mukaan, sitä korkeampi tuotto-odotus sijoitukselle mahdollistuu. Samalla myös riskit luonnollisesti nousevat. Riski on korkeimmillaan hankkeen alkuvaiheessa: kun Suomessa metsän reunassa vasta potkitaan käpyjä tai Italian aurinkoisessa rinteessä kiviä, ja todetaan, että tässä voisi olla hyvä paikka uusiutuvan energian voimalaitokselle. Vastaavasti matalin riski on tilanteessa, jossa voimalaitos on toiminnassa ja sillä on pitkän aikavälin kiinteä sähkönmyyntisopimus ostajien kanssa.

Miksi globaalilla hajautuksella on merkitystä energiasijoittamisessa?
Uusiutuvan energian tuotanto ja markkinadynamiikka vaihtelevat merkittävästi eri maantieteellisillä alueilla. Sijoittamalla useille markkinoille – esimerkiksi Etelä-Amerikkaan, Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan – voit hajauttaa riskejä ja päästä hyötymään eri alueiden sääolosuhteista, sääntely-ympäristöistä ja sähkömarkkinoiden kehitysvaiheista.
Globaali hajautus auttaa:
- Hajauttamaan sähkön hintariskiä, sillä sähkön hinta vaihtelee paljon eri markkinoilla
- Vähentämään sääriippuvuutta, kun tuotanto ei ole sidottu yhden alueen aurinko- tai tuulitilanteeseen
- Tasapainottamaan poliittisia ja taloudellisia riskejä, jotka vaikuttavat yksittäisiin markkinoihin. Esimerkiksi haasteet paikallisen sähköverkon kehityksessä ja sääntelyn muutokset vaikuttavat usein hyvin paikallisesti.
- Hyödyntämään kasvumahdollisuuksia eri vaiheissa olevilla markkinoilla – esimerkiksi kehittyvillä alueilla tuotantokustannukset voivat olla alhaisemmat ja tuotto-odotukset korkeammat.
Kansainvälisesti hajautettu salkku voi tarjota vakaamman ja ennustettavamman tuottoprofiilin pitkällä aikavälillä.
Huomioi nämä, kun harkitset uusiutuvaan energiaan sijoittamista
Yksi sijoittamisen tärkeimmistä ohjeista on ymmärtää ja tuntea sijoituskohteensa tarkkaan. Koostimme alle muutamia pohdittavia ja selvitettäviä asioita, kun harkitset sijoittamista uusiutuvaan energiaan.
Neuvot sijoittajalle:
- Älä hötkyile. Energiaan sijoittaminen on aina luonteeltaan pitkäjänteistä sijoittamista eikä sijoituksia voi, tai ainakaan ei ole järkevää, ostaa ja myydä lyhytjänteisesti.
- Ymmärrä energiamarkkinan perusteet. Tärkein pitkällä aikavälillä sijoittajan tuottoon vaikuttava tekijä on sähkön hinta. Keskustele palveluntarjoajan kanssa ja selvitä mikä heidän pitkän aikavälin hintanäkemyksensä on ja miten he sen perustelevat.
- Miten sijoituksessa, jota harkitset, on hallinnoitu riskejä? Aikatauluviivästykset hankkeissa ovat erityisen epätoivottuja, joten selvitä kuinka tätä riskiä pyritään hallitsemaan. Hanki myös tietoa rahaston hajautuksesta – minne ja kuinka moneen kohteeseen rahasto sijoittaa?
- Toimi vain osaavien toimijoiden kanssa. Energiasijoittaminen vaatii syvää asiaosaamista energia-alasta. Salkunhoitotiimin kokemus on erittäin tärkeää.
- Tarjolla on kommandiittiyhtiömuotoisia rahastoja ja erikoissijoitusrahastoja. Tutustu näiden eroihin likviditeetissä ja riskeissä.
- Kiinnitä huomioita rahaston palkkioihin. Paljonko ovat hallinnointi-, merkintä- ja lunastuspalkkio? Entä tuottosidonnainen palkkio?
Sijoita uusiutuvaan energiaan globaalilla hajautuksella
Korkia on uusiutuvan energian sijoittaja ja hankekehittäjä. Kehitämme maailmanlaajuisesti teollisen mittakaavan aurinko-, tuuli- ja akkuvarastohankkeita, jotka tuottavat merkittävää taloudellista arvoa ja vauhdittavat siirtymää uusiutuvaan energiaan. Toimimme yhteistyössä paikallisten kumppaneidemme kanssa kahdeksassa eri maassa Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Pohjois-Amerikassa. Tutustu hankkeisiimme täällä.
Tarjoamme sijoitusmahdollisuuksia uusiutuvaan energiaan instituutioille, ammattimaisille sijoittajille ja edistyneille yksityissijoittajille. Olemme sijoittaneet uusiutuvan energian hankkeisiin yli 100 miljoonaa euroa vuodesta 2018 alkaen.
Rahoittamamme uusiutuvan energian hankkeet toteutetaan yhteiskehitysmallilla paikallisten hankekehittäjien kanssa. Omien asiantuntijoiden lisäksi käytettävissämme on 75 paikallisen asiantuntijan osaaminen ja verkostot.
Sijoita uusiutuviin gigawatteihin – tutustu sijoittamiseen Korkian kanssa.
Edellä esitetyt tiedot ovat yleistä esittelyä Korkia Oy:n (”Korkia”) tai sen kanssa samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden tuotteista ja palveluista. Esitettyjä tietoja ei tule käsittää yksilölliseksi suositukseksi tai kehotukseksi sijoitus- tai muihin toimenpiteisiin tai sellaisen tekemättä jättämiseen. Huomioithan, että sijoitustuotteiden hankintaan liittyy aina riski sijoitetun pääoman menettämisestä osittain tai kokonaan. Sijoitustuotteen arvo voi nousta tai laskea. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta ja tavoiteltu tuotto voi jäädä saamatta.