Yritystulokset ja rokotetoiveet valokeilassa

Maailmanlaajuinen koronavirustilanne ei juurikaan osoita kohentumisen merkkejä. Osakemarkkinat ovat keskittyneet pelättyä parempiin Q2-tuloksiin Yhdysvalloissa sekä lupaavaan rokotekilpajuoksuun. Tautitilanne on riskitekijä rajoitusten purulle ja talouden aktiviteetin normalisoitumiselle. Toistaiseksi talouden elpyminen on tukenut osakemarkkinoiden nousua.   Rokotetta odotetaan vuodenvaihteen tienoilla Yhdysvalloissa uudet koronavirustartunnat pysyivät heinäkuussa korkealla, 40-75 tuhannen tartunnan päivittäisellä tasolla. Globaalisti vastaava luku on pyörinyt 200-300 […]

Tapaustutkimus6.8.2020

Maailmanlaajuinen koronavirustilanne ei juurikaan osoita kohentumisen merkkejä. Osakemarkkinat ovat keskittyneet pelättyä parempiin Q2-tuloksiin Yhdysvalloissa sekä lupaavaan rokotekilpajuoksuun. Tautitilanne on riskitekijä rajoitusten purulle ja talouden aktiviteetin normalisoitumiselle. Toistaiseksi talouden elpyminen on tukenut osakemarkkinoiden nousua.

 

Rokotetta odotetaan vuodenvaihteen tienoilla

Yhdysvalloissa uudet koronavirustartunnat pysyivät heinäkuussa korkealla, 40-75 tuhannen tartunnan päivittäisellä tasolla. Globaalisti vastaava luku on pyörinyt 200-300 tuhannen haarukassa viimeisen 30 päivän aikana. Markkinoilla elätellään toiveita, että uudet tartuntamäärät kääntyvät laskuun lähikuukausina. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että ensimmäiset toimivat rokotteet saadaan mahdollisesti markkinoille vuodenvaihteen tienoilla. Kaksi länsimaista rokotetta ovat edenneet faasi 3 -kokeisiin. Myös Kiinassa on ilmeisesti kaksi rokotetta samassa vaiheessa. Tämä ylläpitää toiveita siitä, että uusia rajuja rajoitustoimenpiteitä ei ole suuressa mittakaavassa edessä ja että maailmantalouden elpyminen voisi jatkua. Esimerkiksi Australiassa ja Hongkongissa rajoituksia on taas tiukennettu koronavirustartuntojen uuden nousuaallon vuoksi. Kynnys uusille, koville rajoitustoimille Euroopassa ja Yhdysvalloissa on korkea.

 

Toisen kvartaalin aktiviteetin sukellus oli pelättyä pienempi

Ennakkotietojen mukaan Yhdysvaltain talous supistui vuositasolla mitattuna -32,9 % kun ennustajat odottivat -34,5 % sukellusta. Tämä on historian ylivoimaisesti pahin talousromahdus yhden vuosineljänneksen aikana. Investoinnit laskivat -49 % ja yksityinen kulutus liki -35 % vuoden toisella neljänneksellä vuositasolla mitattuna. S&P500 -yritysten toisen vuosineljänneksen tuloskausi on kokonaisuutena sujunut selvästi pelättyä paremmin, ainoana poikkeuksena energiasektori. Euroalueella BKT-aktiviteetin lasku oli peräti -12,0 % toisella vuosineljänneksellä eli vuositasolla mitattuna noin -48 %. Edellisvuodesta laskua kertyi -14,5 %. Sukellus vastasi markkinoiden odotuksia. Kiinassa raportoitiin BKT-kasvua +3,2 % vuoden toisella neljänneksellä edellisvuodesta, mikä oli lievästi odotuksia parempi.

 

Maailmantalous on kääntynyt nousuun vuoden kolmannella neljänneksellä

Heinäkuun ennakoivat talouden kasvumittarit osoittavat, että maailmantalouden toipuminen on toistaiseksi jatkunut vuoden kolmannella neljänneksellä. Sekä palvelut että teollisuus ovat kautta linjan vahvistuneet kevääseen verrattuna rajoitusten lieventämisen, patoutuneen kysynnän sekä elvytystoimien seurauksena. Atlanta Fed GDP Now -kasvumittari ennakoi tällä hetkellä noin 20 prosentin vuotuista kasvua vuoden kolmannelle neljännekselle. Kasvuyllätysmittarit ovat vahvan positiivisia sekä Yhdysvalloissa että euroalueella. Myös työttömyyden nousu on jäänyt pahimpia riskiskenaarioita maltillisemmaksi.

Yhdysvalloissa odotetaan uutta talouden tukipakettia elokuussa ylläpitämään luottamusta sekä pehmentämään työttömyyden nousun vaikutusta käytettävissä olevien tulojen kehitykseen. Myös Euroopassa odotetaan, että talouden julkiset tukitoimet jatkuvat sekä kansallisella että EU-tasolla.

Hyvistä merkeistä huolimatta on todennäköistä, että maailmantalouden palautuminen on loppuvuoden osalta tyypillistä vaatimattomampi ja epätasaisempi. Ensi vuonna on sitä vastoin paremmat edellytykset nähdä taloudellisen aktiviteetin merkittävää elpymistä, jos, ja kun, kauan odotetut rokotteet saadaan markkinoille alkuvuonna. Myös talouspolitiikalta tarvitaan edelleen vahvaa tukea kasvulle.

Keskuspankit toimivat erittäin merkittävänä tukena talouskehitykselle ja sijoitusmarkkinoille. Perinteisillä arvostusmittareilla tarkasteltuna osakemarkkinat lyövät vetoa sekä talouden elpymisen että ultralöysän rahapolitiikan jatkumisen puolesta. Osakemarkkinoiden toipuminen on kuitenkin ollut suhteellisen kapea-alaista. Tämä viittaa siihen, että markkinat eivät toistaiseksi odota talouden voimakasta elpymistä kautta linjan. Monilla perinteisillä suhdanneherkillä toimialoilla osakekurssien elpyminen ja vallitsevat arvostustasot suhteessa historiaan ovatkin varsin maltilliset. Sen sijaan esimerkiksi IT-sektoreilla ja niiden toimialojen johtavilla yrityksillä sekä osakekurssit että arvostustasot ovat nousseet tuntuvasti.

 

Dollarin heikentyminen söi heinäkuun osakemarkkinatuotot eurosijoittajalta

Maailman osakemarkkinoita mittaava MSCI AC World -indeksi nousi heinäkuun aikana +0,4 % euroissa mitattuna, kun taas vastaava luku dollareissa mitattuna oli +5,3 %. Dollarin heikentymisen ohella muita merkittäviä teemoja kuukauden aikana olivat pitkien korkojen lasku sekä kullan hinnan nousu uusiin huipputasoihin. Esimerkiksi euroalueen korkealuokkaiset IG-yrityslainat tuottivat heinäkuussa +1,5 %.

Heinäkuussa kasvuyhtiöiden tuotot päihittivät arvoyhtiöiden kehityksen 4,2 prosenttiyksiköllä samalla kun pienyhtiöt jäivät 0,8 prosenttiyksikköä jälkeen yleisestä markkinakehityksestä. Vastuullisen sijoittamisen maailmanindeksi tuotti linjassa maailmanindeksin kanssa. Alueellisesti kehittyvät markkinat (+3,9 %) sekä pohjoismaat (+3,7 %) tuottivat parhaiten, kun taas Japani (-6,2 %) ja Eurooppa (-1,4 %) kehittyivät heikoimmin. Yhdysvaltojen markkina tuotti euroissa +1,0 %. Toimialoista kestokulutustavarat (+3,1 %) sekä IT (+2,1 %) tuottivat parhaiten. Energiasektori (-6,5 %) ja rahoitussektori (-2,2 %) kehittyivät vastaavasti heikoimmin. Kestokulutustavarasektoria nosti etenkin verkkokauppajätti Amazon (+9,4 %). IT-sektorilla etenkin Apple tuotti mainiosti (+11,1 %). Alusta- ja kommunikaatiopalveluissa Facebook tuotti +6,5 %.