Sähköntuotannosta kohti akkuja ja vetyä – uusiutuva energia askeltaa jalostusarvoketjussaan eteenpäin

Yleisohje energian saralla on ”sähköistä kaikki minkä voit” ja tee se nimenomaan uusiutuvalla energialla. Ei ole enää epäilystäkään siitä, etteikö uusiutuva energia olisi pyyhältänyt fossiilisten energian tuotantomuotojen ohi. Seuraava haaste on aurinko- ja tuulivoiman tuotannon epätasaisuus, johon on nyt todella tartuttu energiavarastointiin panostamalla.

BlogiJussi Lilja31.10.2023

Vierailin hiljattain vanhalla ruukkiseudulla, jossa uusiutuvan energian ensiaskeleet muistuttivat olemassaolostaan. On pysäyttävää ajatella, miten tärkeää roolia yksinkertaiset energialähteet, kuten ehtymättömän kosken voimalla pyörineet sahat ja viljan jauhamisen mahdollistaneet tuulimyllyt, ovat hyvinvoinnille näytelleet. Jalostusarvon noustessa ja lihassäryn vähennyttyä aikaa on vapautunut myös uuden innovoinnille.  

Koskiin liitettiin saha puut katkomaan, sitten höyläämö lautoja luomaan ja lopulta sähköä tuottava generaattori kylän valaisuun. Nykyaikainen uusiutuva energia askeltaa samoin omassa jalostusarvoketjussaan eteenpäin arvokkaasta, mutta epätasaisesta, sähköntuotannosta kohti akkuja ja vetyä. Merkittävä haaste aurinko- ja tuulivoimassa on nimenomaan energiatuotannon epätasaisuus.

Epätasaisuuden haasteeseen on nyt todella tartuttu energiavarastointiin panostamalla. Maailmanlaajuinen akkukapasiteetti nousee vuoden 2022 viidestä gigawatista peräti 42 gigawattiin vuoteen 2030 mennessä ja edelleen yli tuplaantuu siitä vuoteen 2050 mennessä, arvioi Aurora Energy Research1. Akkujärjestelmä on monessa maassa jo nopeuttava tekijä tai peräti edellytys aurinko- ja tuulivoimahankkeiden lupaprosessissa. Suomenkin sähköverkkoon on vuonna 2024 tulossa vähintään viisitoista teollisen kokoluokan akkuvarastoa, kertoo verkkoyhtiö Caruna2.

Vety tuo vielä akkuja paremman ratkaisun suurten energiamäärien säilöntään ja myös energian jatkojalostukseen. Vety on hiilidioksidivapaa energialähde ja sen tuottamiseen tarvitaan vain sähköä ja vettä. Tätä uusiutuvaa ja päästötöntä, ns. ”vihreää vetyä” voidaan käyttää niin raaka-aineiden tuotannossa, liikenteen polttoaineena kuin teollisuudessa. Muun muassa kemikaalituotanto, lämmitys, energiajakelu ja liikenne maalla sekä merellä voivat kaikki hyödyntää monipuolisesti vetyä3.

Arvoketjussa on tapahtunut myös pienempiä, arkisempia oivalluksia. Maanviljelyn yhdistäminen aurinkoenergiatuotantoon, ns. agri-PV (”agriculture photovoltaics”), on käytännöllinen esimerkki yksinkertaisesta oivalluksesta. Viljelykelpoisen maapinta-alan hyödyntämiseksi ja vesikadon vähentämiseksi aurinkopaneelit voidaan asentaa viljelmien päälle niin, että niiden alla voidaan viljellä hyötykasveja tai laiduntaa eläimiä. Paneelien varjo luo mikroilmaston paneelien alle ja asennus voi siten osaltaan vähentää vesikatoa mm. kuumuudessa paahtavassa Etelä-Euroopassa.

Yleisohje on nyt energian saralla, että ”sähköistä kaikki minkä voit” ja tee se nimenomaan uusiutuvalla energialla. Uusiutuva energia on nimittäin nykyisin tuotantokustannuksiltaan halvempaa kuin fossiilisilla energialähteillä tuotettu energia4. Sähkön hinta on taas maailman tapahtumien aiheuttamaa vuoden 2022 ”sähkökriisiä” alemmalla tasolla, mutta korkeammalla kuin sitä ennen5. Korkia arvioi uusiutuvan energian sähkölaitosten kannattavuuden pysyvän hyvällä tasolla.

Korkian rahastot ovat sijoittaneet viime vuodet suurimpaan uusiutuvan energian pullonkaulaan, laadukkaisiin uusiutuvan energian hankkeisiin, ja sijoituksiamme on jo kahdeksassa kohdemaassa. Uusiutuvien energialähteiden voimakas kasvu on nostamassa niiden osuuden kaikesta energiatuotannosta 25 prosentista hyvin nopeasti 35 prosenttiin (v. 2022 vs. 2025)6. Voit sijoittaa kauttamme aikakautemme suureen murrokseen.

Nyt tarjolla oleva Korkia Renewables & Energy Infrastructure Ky -rahasto on kuudes sijoitusinstrumenttimme uusiutuvaan energiaan. Rahasto sijoittaa aurinko- ja tuulivoimaan sekä nyt myös energiavarastointiin, kuten akku- ja vetyhankkeisiin, ja maanviljelyyn liitettyyn aurinkovoimaan. Rahasto on suunnattu instituutiosijoittajille ja varakkaille, edistyneille yksityissijoittajille. Rahaston hankevirran parissa työskentelee 100 alan ammattilaista.


Huomioithan, että rahoitusvälineiden hankintaan liittyy aina riskejä. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Tavoiteltu tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan.

¹Aurora European Battery Market Attractiveness Report, 2nd edition, 2023

2Caruna, Sähkövarastot yleistyvät: Carunan verkkoon liitetään ensi vuonna ainakin 15 akkua

3Liebreich Associates, The Clean Hydrogen Ladder [Now updated to V4.1]

4IRENA, Renewable Power Remains Cost-Competitive amid Fossil Fuel Crisis, 13 July 2022

5Statista, Average monthly electricity wholesale prices in selected countries in the European Union (EU) from January 2020 to August 2023, 7.9.2023

6IEA, News, 08 February 2023

KIRJOITTAJA