Markkinakommentti: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – täysimittaisen sodan aiheuttamat markkinareaktiot negatiivisia

Eurooppa on tänään herännyt laajamittaiseen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainan maaperällä. Lisää pakotteita on luvassa, Moskovan pörssi jatkaa laskua ja rupla on odotetusti pakkasella.   Länsi vastaa Venäjän toimiin voimakkailla pakotteilla EU, Iso-Britannia ja Yhdysvallat tulevat selvästi tiukentamaan aiemmin asetettuja pakotteita ilmeisesti vielä tänään. Lisää pakotteita on luvassa ainakin venäläispankeille, poliitikoille ja oligarkeille. On mahdollista, että myös […]

Tapaustutkimus24.2.2022

Eurooppa on tänään herännyt laajamittaiseen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainan maaperällä. Lisää pakotteita on luvassa, Moskovan pörssi jatkaa laskua ja rupla on odotetusti pakkasella.

 

Länsi vastaa Venäjän toimiin voimakkailla pakotteilla

EU, Iso-Britannia ja Yhdysvallat tulevat selvästi tiukentamaan aiemmin asetettuja pakotteita ilmeisesti vielä tänään. Lisää pakotteita on luvassa ainakin venäläispankeille, poliitikoille ja oligarkeille. On mahdollista, että myös Vladimir Putin sanktioidaan henkilökohtaisesti.

Nähtäväksi jää suljetaanko Venäjä kokonaan pois SWIFT-maksujärjestelmästä. SWIFT-järjestelmä on laajasti käytetty pankkien maksuliike- ja viestintäjärjestelmä. Sulkeminen estäisi käytännössä rahaliikenteen Venäjälle ja Venäjältä pois. Se tyrehdyttäisi ulkomaisen valuutan virrat maahan muun muassa viennistä. Venäjä pysäyttäisi ilmeisesti vastaavasti oman öljy- ja kaasuvientinsä mm. Eurooppaan. Tämän mahdollisen toimen todennäköiset vaikutukset talouksille ja markkinoilla ei ole täysimääräisesti vielä markkinahinnoissa.

Venäjän pörssissä rytisee – kaupankäynti keskeytetty ja lyhyeksimyynti kielletty

Markkinareaktiot ovat odotetun negatiivisia painottuen Venäjään ja Venäjälle herkkiin yrityksiin. Moskovan pörssi on alas noin -30 % ja rupla on heikentynyt lähes -10 % dollaria vastaan. Venäjän pörssin kaupankäynti on keskeytetty useasti päivän aikana ja ns. lyhyeksimyynti, joka erityisesti voi ruokkia pörssilaskua, on pörssin toimesta kielletty.

Öljyn ja maakaasun hinnat ovat yli +5 % nousussa, joka tulee rasittamaan maailmantalouden kehitystä, jos se jää pitkäaikaiseksi.

EURO STOXX 50 -indeksin futuuri on yli -4 % laskussa, Yhdysvalloissa laskua on vähän vähemmän. Suomessa markkina on laskenut noin -5 % tätä kirjoitettaessa. Venäjälle herkät suomalaisyritykset, kuten Nokian Renkaat ja Fortum, ovat laskeneet markkinaa enemmän.

Aiempaan peilaten, Krimin kriisi ja Venäjän aktiivinen miehitysvaihe (22.2. – 18.3.2014), joista silloinkin seurasi pakotteita, ei suuresti ja pitkäkestoisesti lopulta näkynyt maailman osakemarkkinoilla. Pahimmillaan MSCI AC World -indeksi laski noin -5 % ja OMX Helsinki noin -8 % kriisin aikana. Negatiiviset vaikutukset olivat paljon selvempiä (-20-30 %) yksittäisissä Venäjästä osin riippuvaisissa suomalaisosakkeissa.

Alkuvuonna 2022 maailman osakemarkkina on laskenut nyt arviolta runsas -10 %. Tämä täyttää korjausliikkeen määritelmän. Samalla pitkät korot ovat jääneet selvästi korkeammalle tasolle kuin vuodenvaihteessa heijastellen markkinoiden pelkoja inflaation ja rahapolitiikan kiristämisen suhteen.

Pelkkä Ukrainan itäosien ja Krimin miehittäminen, joka on nyt eskaloitunut täydeksi sodaksi, ei yksinään selitä osakemarkkinoiden alkuvuoden pehmeyttä. Kyse on ennen kaikkea jo aiemmin alkaneesta energiakriisistä sekä rahapolitiikan kiristämisestä ja niiden vaikutuksista talouksiin, yrityksiin ja markkinoihin. Toki Ukrainan sota pahentaa näitä trendejä etenkin energian hinnan kautta.