Pohjoismaiden roolin vahvistaminen Euroopan energiamarkkinoilla

Pohjoismailla on ainutlaatuinen mahdollisuus menestyä yhdessä energiasektorin vihreässä siirtymässä. Pohjoismaisen yhteistyön avulla voimme tarjota Euroopalle edullista sähkön tuotantokapasiteettia ja sopivia maa-alueita vahvistamaan Euroopan kilpailukykyä vihreän siirtymän investointien houkuttelussa sekä mahdollistamaan mittavat teolliset investoinnit Suomessa.

BlogiMartti Malmivirta​17.1.2025

Pohjoismailla on ainutlaatuinen mahdollisuus menestyä yhdessä energiasektorin vihreässä siirtymässä. Pohjoismaisen yhteistyön avulla voimme tarjota Euroopalle edullista sähkön tuotantokapasiteettia ja sopivia maa-alueita vahvistamaan Euroopan kilpailukykyä vihreän siirtymän investointien houkuttelussa sekä mahdollistamaan mittavat teolliset investoinnit Suomessa. Tätä varten tarvitaan yhteinen tahtotila, joka yhdistää kansalaiset, politiikan, etujärjestöt ja yritykset.  

Ajatus puhtaan energian ja sen varaan rakennetun teollisuuden eduista tulee myydä myös suurelle yleisölle. Kansan keskuudesta löytyy vielä epäilyjä uusiutuviin sähkön tuotantomuotoihin ja hankkeisiin liittyen erityisesti taloudellisiin vaikutuksiin ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Tarvitaan kansan tukea, jotta myös politiikka ja regulaatio tulevat mukana. Meidän pitäisikin pystyä yhä selkeämmin näyttämään, millaisia etuja puhtaan energian siirtymä mahdollistaa. Se luo työpaikkoja ja taloudellista menestystä erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella säilyttäen samalla Suomen laajasti asuttuna.   

Pohjoismailla on pitkä historia kestävästä luonnonhoidosta, eivätkä toimiviksi todetut toimintatavat unohdu, kun kehitetään uusiutuvan energian hankkeita. Täällä pystytään tekemään asiat kestävällä tavalla ottamalla huomioon vaikutukset luontoon ja turvaamalla biodiversiteetin säilyttäminen. 

Suomessa on mahdollisuus jopa kymmenkertaistaa nykyinen sähköntuotanto vuoteen 2050 mennessä. Jos tästä 80 % olisi maatuulivoimaa ja 20 % aurinkovoimaa, vaadittaisiin verraten vähän maankäyttöä, noin 1,4 % Suomen pinta-alasta. Merituulivoiman myötä maankäyttötarve olisi vielä selvästi pienempi. Esimerkiksi Saksan ja Tanskan uusiutuvan energian maankäyttöaste on moninkertainen Suomeen verrattuna. Maassamme on tilaa, Suomella on jo nyt puhdasta ja edullista sähköä ja olemme vakaa sekä luotettava investointiympäristö. Nämä ovat suuri kilpailuetu. LUT:n, VTT:n ja muiden tutkimuslaitosten mukaan Suomen sähkön hinta pysyy tulevaisuudessakin alhaisena verrattuna Keski-Eurooppaan, mikä tekee Suomesta kansainvälisesti houkuttelevan investointikohteen. Suomelle näin avautuva mahdollisuus on taloudellisesti samaa mittaluokkaa kuin öljyteollisuus on ollut historiallisesti Norjalle.  

Pohjoismainen yhteistyö esimerkkinä Euroopalle ja koko maailmalle  

Pohjoismaat voisivat toimia esikuvana EU-tason, maakohtaiset toimintamallit ylittävälle yhteistyölle, joka voisi toimia mallina myös globaalissa mittakaavassa työnjaon mahdollisuuksista ilmastomuutoksen torjunnassa. Toteutuakseen pohjoismainen uusiutuvan energian yhteistyö tarvitsee kunnianhimoisen vision sekä tiivistä yhteistyötä sijoittajien ja teollisuuden kanssa. Päättäjät/poliitikot pitää saada innostumaan tästä valtavasta mahdollisuudesta nostaa Pohjoismaat maailman kärkeen energiamurroksessa ja lähteä edistämään sitä määrätietoisesti.  

Tarvitaan yhteinen tahtotila ja järjestäytyminen pohjoismaisella tasolla, jotta mahdollistetaan sähkömarkkinoiden tiivis yhteistyö ja integraatio muun Euroopan kanssa, mittavat investoinnit ja taloudellinen kasvu sekä lopulta kestävä ja hyvinvoiva tulevaisuus. Nyt on aika tarttua tähän mahdollisuuteen ja näyttää esimerkkiä Euroopalle ja muulle maailmalle.

KIRJOITTAJA